A „Gondolkodj zöldben!” program keretében szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas tárolókat, tájékoztató plakátokat és babzsák foteleket ajándékozott július 12-én három fővárosi gyermekotthonnak a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.(NHKV), valamint a Budapesti Polgárőr Szövetség (BPSZ).

A Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat alföldi utcai Befogadó Otthonának épületében az eszközök átadását követő sajtótájékoztatón Csizmadia Tamás, az NKHV szóvivője elmondta: korunk egyik legfontosabb kérdése a környezetvédelem, továbbá nemzetgazdasági érdek, hogy az a hulladék, ami újrahasznosítható, az ne kerüljön a megsemmisítésre váró szemétbe. A budapesti polgárőrökkel összefogva a szakmai intézmény ezért arra törekszik, hogy a környezettudatos gondolkodás már a legfiatalabb korosztályokban is elterjedjen.

Steiner Attila, a BPSZ gazdasági- és ügyviteli alelnöke, a fővárosi polgárőrök által kidolgozott „Gondolkodj zöldben!” program koordinátora szerint a polgárőrség az elmúlt 27 év során a közbiztonság egyik letéteményesévé vált és a megelőzés terén szerzett tapasztalatokat felhasználva vállal fel feladatokat számos más területen is, többek között a környezetvédelemben is. A környezetünkért felelősséget érző szemlélet és magatartás kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni, viszont a környezettudatos értékrend népszerűsítése csak akkor lehet sikeres, ha a különböző korosztályokhoz a nekik megfelelő módon szólunk- hangsúlyozta. A program keretében a legkisebbeknek, az óvodásoknak illusztrált mesekönyv készül a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismeretek megszerzéséhez, míg a tanuló fiataloknak ősszel kerül bemutatásra egy mobil applikáció, amely a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos hasznos tudnivalók mellett, a közterületeken illegálisan létrehozott hulladék-lerakatok hatóságoknak történő közvetlen jelzésében is segítséget nyújt a felhasználóknak.

Nagy Ferenc, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat II. Befogadó Otthonának a vezetője arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a környezetvédelmi programba jelenleg bevont három budapesti gyermekotthonban közel száz, az óvodás – és a felnőttkor között lévő fiatal él. A polgárőrséggel már korábban is jó kapcsolatban voltak a pedagógusok, ezért szívesen fogadták a környezetvédelmi, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát népszerűsítő kezdeményezésüket, amelyhez most megfelelő eszközöket is kaptak. Az intézményvezető elmondta: a jelenleg megvalósuló program tapasztalatait felhasználva, azt tervezik, hogy az összes hasonló budapesti gyermekvédelmi otthonban bevezetik a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönző, a környezetvédelmi tudatosságra nevelő módszert. A fiatalok már úgy kerülhetnek ki az otthonokból ennek révén, hogy az életük természetes részévé válik a felelősségteljes gondolkodás és magatartás.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, Erdős Viktória, az Országos- és a Budapesti Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke, valamint Vidó Ildikó a fővárosi TEGYESZ igazgató helyettese.